Бягането, когато се прилага правилно, може би е точно това, което липсва  във вашия  фитнес арсенал. Бягането  популяризира здравословния и  качествен  живот, повишава  доброто физическо състояние на тялото, а това са само малка част от неговите предимства. В тази статия ще Ви  обясним,  как и защо бягането  следва да бъде включено  в тренировъчния режим  на начинаещите или опитните бодибилдъри, а също така  ще Ви дадем  всяка информация, която Ви е нужна, за да започнете да изпълнявате това важно упражнение.

Ползите от бягането

Както повечето от Вас сигурно знаят, тренировките с тежести са от съществено значение за здравето на човешкото тяло. Те увеличават  обмяната на веществата, увеличават  гъвкавостта и фиксират  мускулни дисбаланси (когато се изпълняват  правилно). Въпреки това, за да се засили ефекта от този вид упражнения, е от ключово значение да се добави някакъв вид  сърдечно-съдови упражнения. С добавянето на сърдечно-съдовите  упражнения, можете да изгаряте  мазнините,  да увеличите  естественото хормонално отделяне и да намалите  риска от сърдечно-съдови заболявания.

Но как може това, да Ви помогне да постигнете целите си? С участието на  сърдечно-съдови упражнения се удължава способността на организма Ви да тренира, и следователно се постига  повишаване на потенциалния мускулен  растеж. С увеличаване на способността за трениране, всичко което Вие правите Ви дава възможност да тренирате по – дълго време. Например, вместо да тренирате в продължение на 60 минути, ще дадете  възможност на тялото си да тренира  в продължение на 90 минути, като по този начин ще постигнете по – голям мускулен растеж.

Сърдечно-съдовата активност  е това, което подсказва името – трениране  на сърцето и кръвоносната система.Спортове, които попадат в тази категория са плуване, колоездене, бокс, както и бягането. Плуването е страхотно, но за по-голямата част от хората, не го предпочитат. Боксът пък,  причинява мускулен  дисбаланс. Колоезденето също  създава мускулни дисбаланси чрез повтарящите  се кръгови движения от въртящите се педали, а също така  може да бъде  скъпо, ако не и повече, отколкото плуването  и бокса. Всъщност и плуването и бокса и колоезденето, изискват допълнителни съоражения, които малко хора могат да си позволят. Остава само бягането, което може да се изпълнява навсякъде, и не причинява мускулен дисбаланс, тъй като  представлява  движение, естествено присъщо на човешкото тяло.

Въпреки че всички бодибилдъри изпълняват с настървение всички необходими упражнения във фитнес залата, стремейки се да постигнат блянуваните сантиметри мускулен растеж, много от тях чувстват и споделят, че този вид тренировки просто не са за тях. Като причина за това, те изтъкват екстремното натоварване, както върху тялото, така и върху….портфейла.

Бягането може би е точно това, от което тези бодибилдъри имат нужда. Фитнес залата, която посещавате, може да бъде на километри от вашия дом, докато бягането е нещо, което може да правите на улицата пред дома си.

Добавяне на бягането, към вашата тренировка

Това са три различни видове бягане, които може да използвате  в тренировъчната си програма всяка седмица:

Скоростно бягане  - Това, което се  класифицира като скоростно бягане е бягането някъде около писта, с продължителност  5 мили, което варира  от седмица на седмица. Някои дни можете да правите скоростното бягане някъде във вашият град, където има парк или стадион. Други дни пък, особено през лятото, може да изберете предварително някакъв маршрут извън града. Разбира се не трябва да забравяте, че както във фитнес залата и при бягането е нужно време за възстановяване.

Бягане предизвикателство - Това е най-вариращият план за бягане. Състои се в това, да променяте както терена на който бягате, така и дължината и скоростта на самото бягане. Така ще забавите адаптацията на вашето тяло към бягането, което пък ще Ви позволи дълго време да трупате мускули, без да изпадате в застой.  Скоростта при този вид бягане  варира драстично заради разликите в терените на които извършвате бягането.

Бягане на разтояние – бягането на разтояние  обикновено се прави на път  или на някакъв равен терен. Разстоянието което изминавате при този вид бягане трябва да  расте с по  2 мили всяка седмица, за да си позволите  да развивате  издръжливостта, необходими за провеждане на маратон например. Скоростта  при бягането на разтояние е умерена, но умората  към края на пистата може да я намали още повече.

Възстановяващо бягане – Този вид бягане, обикновено се прави в деня след изброените по – горе типове бягане.  Когато имате време, възстановяващото бягане е чудесен начин  да се възстанови тялото Ви  по-бързо. Възстановяващото бягане се изпълнява с умерена скорост,  на писти са обикновено се прави при умерено, като се  забавя  темпото на  около 3 километра.

 

Коментари

Коментирай

Отговори

* Име:
* е-мейл: (Не се публикува)
   Уебсайт: (добавете http://)
* Коментар:
Код: