Тази статия е вашето пълно ръководство за кофеина: какво е, как работи, неговото въздействие на ЦНС, рисковете, ползите и съвети за дозирането му

Повечето хора дори не са наясно за точния прием на кофеин, а просто се придържат към културните норми за сутрешната чаша кафе, или  се поддават на изкушението за още една чашка следобед, в името на борбата с "катастрофата" в офиса ... Но какво се случва. Вие се събуждате, вземате сутрешната доза  еспресо, обаче не чувствате онази жизненост за която копнеете. Главата Ви започва да пулсира, чувствате се сънливи, немотивирани, раздразнителни и се чудите защо на мен?

Е, в общ смисъл, Вие  не се различавате от един наркоман….колкото и зле да звучи това. Вие се пристрастявате. За повечето хора, това не е голям проблем, защото те просто си седят на бюрото по цял ден и вероятно са по-загрижени за нечий  рожден ден е в офиса, така че да имат извинение да хапнат торта. Въпреки това, за бодибилдърите  и състезателите,  това  пристрастяване може да означава катастрофа.

Кофеинът: Какво е това и как  работи

Кофеинът е органична, алкална субстанция, производна на ксантин. Предимно се намира в чаени листа, кафе на зърна, гуарана, различни плодове и други източници. Неговите братовчеди,  теобромин (известен още като 3,7-dimethylxanthine) и теофилин (известен още като на 1,3-dimethylxanthine) - са предимно открити в кола ядки и какаовите  растения.Ние ще се съсредоточим  главно върху физиологичното значение на  кофеина ефектите му върху   работата на атлетите.

Метилксантините  служат като стимуланти на  централната нервна система и сърцето, като  често терапевтично се  използват  за лечение на заболявания като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и астма поради бронходилатиращата им функция. Те действат като ацетилхолинестеразата и фосфодиестеразните  инхибитори. Какво се случва, когато ЦНС се стимулира? ЦНС е  път за изпращане и получаване на сигнали между всички части на тялото. Когато невроните  са стимулирани, се активират различни телесни функции, като  първичните остри ефекти са:повишена сърдечна честота, вазоконстрикция, психостимулация, повишен метаболизъм, често уриниране.

Някои от тези ефекти са наистина благоприятни за целите на  спортите   и бодибилдърите.  Оказва се, че с множество механизми,  кофеина действа като ергогенен  помощник, като осигурява например: повишен екзогенен метаболизма на въглехидратите, повишено окисляване на  мастните киселини, повишени епинефрин (адреналин), бронходилатация и др.Всичко това би било желателно като  полза,  за всеки, който търси начин да подобри тренировката си, или да засили загубата на мазнини. С прости думи, увеличаването на  въглехидратния  метаболизъм, позволява за по-ефективно използване на въглехидратите  за енергия, повишеното окисляване на  мастните  киселини пък, означава повече  загуба на излишни телесни мазнини.

Ползите и рисковете от приема на  кофеин преди тренировка

Кофеинът е наистина достойно допълнение към преди тренировъчния арсенал, но в крайна сметка всичко  се свежда до целите Ви . Слабите  културисти могат да спечелят много от правилното използване на кофеина. Взет преди кардио тренировка, ще помогне с окисляването на мастните  киселини, използването  на въглехидратите, умственото  фокусиране и  по-високото  ниво на интензивност.Също така, приемът на кофеин е желателен преди  анаеробна тренировка, или тренировка с тежести. Въпреки това, някои спортно-специфични умения изискват използването на прецизна моторна  координация и техника, така че при тези спортисти кофеина  може да попречи на  тренировката, или на представянето  по време на състезание. В тези случаи е необходимо кофеина  да се взема с повишено внимание.

 Кратките  странични ефекти от кофеина  са многобройни и обикновено  са дозо-зависима (т.е. повече кофеин = по-силно изразени странични ефекти). Тези странични ефекти могат да включват: дехидратация и спазми, главоболие, гадене  и световъртеж, стомашно-чревни проблеми, честото уриниране, сърцебиене, повишено кръвно налягане, раздразнителност, тревожност, нервност, депресия и др., намаляване на двигателните  умения, повишени плазмени нива на кортизол  - макар че този ефект се намалява при здрави индивиди.

След като прочетохте  тези възможни странични ефекти, може да  мислите  за започване на кампания за борба с кофеина. Преди да хвърлите  този наркотик, който причинява  повече вреда, отколкото полза, моля, помислете  за тази стара поговорка: разликата между лекарството и отровата е в дозата. Както повечето неща в живота, умереността е ключа, и при кофеина  не е по-различно. Добрата новина е, че повечето от страничните ефекти могат да бъдат избегнати, ако приемате  кофеина  правилно.

Дозировка и прием на кофеина

Общите препоръки за подобряване на производителността, са приемът на  1-3 mg  кофеин на килограм телесно тегло . Това е мястото, където ще трябва да прецените  индивидуалните си цели, заедно с толерантността си към кофеина, чрез опити и грешки. Кофеинът е сравнително бързо действащ наркотик, с кратък полуживот от 4-6 часа (ако приемем, че черния Ви дроб работи правилно), така че обикновено се препоръчва да се приема  съответната  доза, около 30-60 минути преди тренировка или състезание.

Ако приемате кофеин на празен стомах може да подраните  с най-малко 10-15 минути. Ако пък  сте човек, който обича да яде прилична храна преди тренировка,  ще се стремите  да вземете  дозата кофеин  около 1:59 часа след преди тренировъчното хранене. Ако тренирате незабавно сутрин, преди да приемане  храна, можете да  смесвате  кофеина, с някои суроватки, като  казеин протеин и / или аминокиселини с разклонена верига. Отново, времето и дозата  ще се нуждаят от фина настройка, след като разберете  как реагирате на кофеина.

Коментари

Коментирай

Отговори

* Име:
* е-мейл: (Не се публикува)
   Уебсайт: (добавете http://)
* Коментар:
Код: