Креатина има много дълга и противоречива история. Бил е открит от френския химик Мишел Юджийн  през 1832 година. През годините е бил обект на редица изследвания, които доказват неуспоримата му роля за подобряване на спортните постижения. През последните години, креатинът се превърна в интересна тема не само в бодибилдинта, но и в областта на медицината. Предполага се, че креатина  може да помогне  при лечението на няколко заболявания като болестта на Паркинсон, нервно-мускулни заболявания, мозъчни заболявания, мускулни дистрофии, и дори болест на сърцето.

Креатинът във вашето тяло

Креатинът  е от първостепенно значение за  производствотото  на енергия  в тялото. Скелетните мускули използват  креатина  именно  за производство на енергия.  Въпреки, че очевидно креатина  е  перфектно средство  за производство на енергия в мускулната тъкан, намаленият енергиен баланс   не е единствената причина, пораждаща мускулна умора. Другият фактор, който трябва да се разгледа, по отношение на мускулната умора, е натрупването на млечна киселина  по време на тренировка. Креатина ограничава това отделяне на млечна киселина и предпазва от мускулни болки.Трябва също така да се помисли, кой вид  мускулни  влакна консумира повече креатин по време на контракция. Съществуват  два различни типа  мускулни влакна в скелетните мускули, тип I и тип II, които консумират креатин в различни количества. Доказано е, че използването на креатин от мускулни влакна  тип II може да бъде с 33% по-висока от това на влакна тип I.

Също така е важно да се проучи максималното количество  креатин, който може да се съхранява в мускулните влакна. Обикновеният човек, спазващ нормален хранителен режим, състоящ се от протеини, въглехидрати и мазнини, има ниво на креатин  приблизително 120mmol  креатин на килограм суха маса.Това количество може да бъде значително по-ниско,  в зависимост от диетата на индивида. Например, един вегетарианец има по-ниски нива на креатин поради липсата на месо в неговата храна. Максималната концентрация на креатин в скелетните мускули, която може да бъде  постигната  чрез  креатинови добавки е 160mmol на килограм суха маса.  Тази концентрация не може да бъде увеличена чрез допълнителен прием на  креатин.

Въпреки че теоретичните възможности на креатин изглеждат   невероятни, все още остава въпросът дали  креатиновите добавки  могат  да подобрят  спортните постижения. Налице са множество изследвания на  креатина, които  изненадващо  показват  противоречиви резултати. Въпреки че  има голям брой проучвания, доказващи  подобряване на спортните постижения, чрез приема на креатин, има и много други такива , където не е установено такова доказателство. Ето защо, все още не е напълно ясна  ефективността на креатина.  Важно е да се спомене, че от 300 проучвания,  около 70% отчитат значителни благоприятни ефекти от креатина. Много е  важно, да се проучат  различните видове креатин, които се предлагат на пазара.

Производни на креатина

Креатин монохидрат е първата форма на креатин, продавана  като хранителна добавка. Представлява  креатинова  молекула водород, свързана  към една  водна  молекула. Това е най-простата  и най-популярната форма на креатин, около която също има противоречия. Мнозина вярват, че креатин монохидрат не може пълноценно да се абсорбира, поради  ниската си бионаличност. Други пък твърдят, че бионаличността на креатин монохидрат е приблизително 100%. Друга причина, поради която креатин монохидрат е спорен е, че той  е с ниска разтворимост във вода при стайна температура, което  изисква креатина да бъде смесван с голямо количество топла вода, за да се получи хомогенна смес. Креатин цитрат е по-разтворим във вода, отколкото креатин монохидрат, което го прави по-лесен за  усвояване, когато се приема орално. Креатин цитрат съществува под формата на сол, с една молекула креатин  свързани с молекула  лимонена киселина.

Нова форма на креатин, която  стана известна  през последните няколко години, е креатин етилов естер (CEE). Тъй като този вид креатин  се разгражда по-бързо в киселата среда на стомаха , бионаличността на креатин етиловия естер  е малко по-висока от монохидратната му  форма. Това свойство позволява полноценното усвояване на креатина и съответно осигурява по – високата му  ефективност  при проникването му в мускулните влакна.

Заключение

 Много фактори, които определят  ефективността на креатин,а  варират при различните индивиди.  Теоретичните възможности на  креатина са удивителни, но все още е много трудно да се направи окончателно заключение за ефективността му. Както бе посочено по-горе, 70% от 300 проучвания са доказали, че креатина увеличава спортните постижения в рамките на изключително кратък период от време, обикновено само за една седмица. Все още остава въпроса обаче,  защо тези останали 30% не откриват  такова увеличаване на постиженията. Въпреки че по-голямата част от проучванията, които са били проведени, показват ефективността на  креатина, това е в крайна сметка зависи от конкретния индивид. 

Коментари

Коментирай

Отговори

* Име:
* е-мейл: (Не се публикува)
   Уебсайт: (добавете http://)
* Коментар:
Код: