Могат ли креатиновите добавки да се смесват с алкохол?

Ще се опитаме да отговорим на въпроса, какъв ефект има приемът на алкохол  върху изграждането на мускулите и какво се случва, ако пиете алкохол, докато приемате креатин. Не са провеждани официални проучвания, на ефекта на алкохола, върху креатиновите добавки. Няма  научни доказателства, че алкохолът директно може да въздейства върху използването на креатин.  Въпреки това, ако разгледате  ефектите на алкохола и креатин върху тялото, може да добиете ясна представа, какво става когато двете се смесят.

Как расте мускулът?

Когато вдигате  тежести във фитнес залата, вие всъщност  повреждате  вашите мускули (това звучи много по-лошо, отколкото е!). Вашите мускули се напомпват  във фитнес залата, защото се разкъсват  мускулните  влакна. Реалният растеж на мускулите се случва, когато отпочивате след тренировка,  чрез процес  наречен синтез на протеини. Синтеза на протеини представлява  производство  на нови мускулни протеини. Когато се  изграждат   мускулите, те  се стремят да възстановят повече мускулна маса, отколкото е била повредена по време на тренировката.

Как работи креатинът?

Креатинът се произвежда естествено в тялото, в черния дроб, панкреаса и бъбреците. Общи източници на храна, които са с  естествено високо съдържание на креатин са червеното  месо и рибата. Креатина е  помощно средство  в процеса на синтеза на  ATФ, което всъщност е енергията, която се използва при интензивната фитнес тренировка. Тялото Ви  има  много ограничени запаси  на ATФ, които са  достатъчни  само за няколко секунди на интензивна физическа дейност. След като нивото на ATФ намалее и се изчерпи,  мускулите Ви си уморяват. На теория, колкото повече креатинови добавки приемате, толкова повече креатин ще има в тялото Ви, и  ще  бъде на разположение, за да се синтезира повече АТФ. Това ще спомогне за намаляване на умората в мускулите Ви, което пък значително ще подобри вашите спортни постижения и резултати.

Ефектите на алкохола, върху  изграждането  на мускулите

Алкохолът има два  много негативни ефекта, върху  изграждането  на мускулите. Първо, алкохолът  възпрепятства процеса на синтеза на белтъци. Както споменахме,  протеиновия  синтез е производството на мускулните протеини, тоест, самия мускулен   растеж. Второ, алкохолът оказва влияние върху   анаболните  свойства на инсулина  и хормона  на растежа. Инсулина  и хормона  на растежа, са от съществено значение за стимулиране  на протеиновия синтез след физически упражнения.

Алкохолът може да увреди мускулите

Увреждане  на мускулната  маса може да се случи, ако преработвате  мускулите си,  и тялото Ви не разполага с достатъчно ресурси, за да ги възстанови. Когато използвате креатинови  добавки, помагате на  мускулите си да работят  по-усърдно и в резултат на това да нарастнат. Ако след това консумирате  големи количества алкохол, това ще  попречи на процеса на възстановяване  на мускулите. Ако тялото Ви не може да възстанови пълноценно  мускулите си, няма  до последва мускулен растеж, и дори може да настъпи разграждане на мускулите и загуба на мускулна маса.

В заключение

Нека обобщим! Вашите мускули се изграждат чрез процес, наречен синтеза на протеини. Когато сте във фитнес залата, Вие тренирате интензивно, а  мускулите Ви се изморяват. Креатина Ви осигурява експлозивен прилив на енергия, за да можете да тренирате по – дълго и упорито. Всичко това, спомага за изграждането на чиста мускулна маса. Алкохолът пречи на синтеза на протеини от вашето тяло, и на  производството и освобождаването на инсулин и хормона  на растежа. Ако  използвате   креатинови добавки  и пиете алкохол, тялото Ви може да не е в състояние напълно да възстанови  повредената мускулна тъкан, в резултат на което е налице увеличаване на времето за възстановяване и отрицателен растеж на мускулите. Както можете да заключите сами,  креатинът  и алкохола  наистина не бива да  се смесват. Възможните ползи от креатин няма да се проявят , ако се използва с алкохол. Така че, ако тренирате  сериозно за изграждане на мускулна маса, трябва да сведете до минимум консумацията на алкохол, особено  след тренировка и преди лягане. Ако пиете алкохол, запомнете винаги да приемате и  много вода.

Коментари

Коментирай

Отговори

* Име:
* е-мейл: (Не се публикува)
   Уебсайт: (добавете http://)
* Коментар:
Код: