Научете каква е правилната техника за изпълнение на упражнението мъртва тяга и как да изберете между конвенционалната и сумо мъртва тяга, според вашето тяло. Мъртвата тяга е упражнение с висок потенциал, което изгражда както мускули, така и сила. Има две разновидности на това упражнение: Конвенционална мъртва тяга, която се изпълнява с раздалечени крака на нивото на раменете, и Сумо мъртва тяга, при която краката са много широко раздалечени.

В тренировките, мъртвата  тяга обикновено се изпълнява в края  на тренировката. Тягата  силно натоварва  горната част на гърба, долната част на гърба, корема, както и прасците, бедрата  и предмишниците. В действителност, има много малко мускулни групи, които не са засегнати от тягата.Неопитните повдигачи често възприемат мъртвата  тяга като обикновена  преса за  краката, с повдигане на тежест, стояща в ръцете. Извършването  на мъртвата тяга по този начин  е неправилно може да доведе  до наранявания на  долната част на гърба.

Правилно изпълняване на мъртвата тяга

За да изпълните правилно тягата, следвайте следните инструкции:

 Краката Ви трябва да бъдат на удобна  ширина, но не прекалено. Стъпалата да са на средата на тежестта. С краката в  правилна позиция, се наведете и хванете тежестта. Свивайте бедрата си, докато докоснат тежестта. Погледът трябва да е напред, а гърбът изправен.

Изпълняване на повдигането

 

Сега, когато сте в правилната позиция е време да изпълните самата тяга. Не се опитвайте просто да издърпате тежестта от пода – това може излишно да натовари бедрата Ви. Вместо върху  изтегляне на тежестта, се концентрирайте  върху изправянето  с тежестта  в ръцете си. Започнете това повдигащо  движение  с главата. Помислете за взривяване на главата си нагоре, докато се опитвате  да стоите  изправени. Тялото Ви  ще последва главата. След като тежестта премине над коленете Ви, опитайте да тласнете бедрата напред.

Опасна ли е тягата?

Мъртвата тяга не е  по-опасна, отколкото всяко друго  упражняване, изпълнено неправилно. Най-голямата грешка, която може да се направите, е  да изпълнявате  тягата  от неестествена позиция на тялото. Прочетете и препрочитайте  съветите за изпълнение на тягата, и ги практикувайте  с умерено тегло.

Малко сравнение на обикновената и сумо тягата

 Конвенционалната  тяга поставя  по-голям акцент върху гърба и гръбначния стълб. Ако имате много силна долната част на гърба, има добър шанс, Вие ​​ще бъдете в състояние да изпълнявате тягата  по-дълго, при  нормална  позиция на тялото.  Сумо тягата  прехвърля част от акцента  върху задните части и  прасците. Така че, ако имате някакви проблеми с гърба, сумо тягата е по-добрият вариант за Вас. При обикновената тяга, краката  обикновено са разположени  напред, или под ъгъл леко навън.

 При сумо тягата, краката трябва да бъдат поставени под ъгъл,  по линията   от средата на горната част на бедрото до средата на глезена си. Необичайния  ъгъл на  краката  не по тази начин,  може да натовари коляното.

Преминаването от единия вид  тяга към другия,  не винаги ще доведе до прогрес, дори ако новият стил е по-подходящ за вашия тип тяло. Тъй като двата стила разчитат на различни мускулни групи (в различна степен), може да изпитате  някои слабости преди да видите определено  подобрение  в силата. Някои напреднали бодибилдъри, които са прекарали години в изпълняване на единият вид тяга, може да наблюдават известен спад в тяхната сила и мускули, започвайки другия вид тяга. Ако сте начинаещ, по – добрият вариант за Вас ще бъде да опитате и двата типа мъртва тяга.

 

Коментари

Коментирай

Отговори

* Име:
* е-мейл: (Не се публикува)
   Уебсайт: (добавете http://)
* Коментар:
Код: