Какво се случва с мазнините, когато се изгарят? Какво става, когато мастните депа се изчистят? Сега ще Ви обясним този интересен процес.

Оказва се, че повечето хора не са наясно как точно работят мастните клетки, какво се случва през процеса на отслабване, и къде точно отиват изгорените мазнини. Това е доста сложен биохимичен процес, но ние ще се постараем да Ви го обясним така, че да го разберете.

Когато отслабвате, мастните клетки всъщност не отиват никъде. За съжаление, те остават там където са – под вашата кожа, покриваща мускулите Ви. Ето защо, когато имате излишни мазнини, Вие не можете да видите истинската форма на вашите мускули.

Мазнините не се изгарят в мастните клетки – те трябва да бъдат освободени от тях.

Мазнините се съхранява вътре в мастните клетки, под формата на триглицерол. Мазнините  не се изгарят  в мастните клетки, а  трябва да бъдат  от тях, чрез малко по-сложни хормонални и ензимни пътища. Когато това се случва, мастните клетки просто освобождават своето съдържание в кръвния поток, като свободни мастни киселини. След това, те се транспортират от кръвта до тъканите, които ги използват за енергия.

Какво всъщност  води до освобождаването  на всички тези натрупани  мастни киселини от мастните клетки? Много просто -  когато сте на нискокалорична диета, Вие приемате по – малко калории отколкото изгаряте, което поражда  енергиен дефицит. В резултат на това,  тялото Ви отделя хормони и ензими, които сигнализират  мастните клетки, и ги принуждават да освободят мастните киселини, които държат складирани.

За да бъдат освободени мастните киселини от мастните клетки, чрез процеса на хидролиза, молекулата на триглицерола се разделя на глицерол и тримастни киселини. Важен ензим, наречен хормон чувствителна липаза (HSL), е катализатор за тази реакция. Складираните мазнини  се освобождават и попадат в кръвния поток. Притокът на кръв към мускулите се увеличава и свободните мастни киселини се доставят там, където се използват за енергия.

Друг важен  ензим, наречен липопротеин липаза (LPL),  след това помага на свободните мастни киселини да влязат в  митохондриите на мускулните клетки, където могат да бъдат изгорени за енергия. Сигурно сте чували за митохондриите – те се наричат   "електроцентралата на клетките", защото  производството на енергия се осъществява точно там. Когато свободните мастни киселини  се освобождават от мастните клетки, мастните клетки се свиват. Всъщност, това е причината да изглеждате  по-слаби, когато губите  телесните мазнини-просто  мастните клетки са по-малки. Малки  или "празни" мастни клетки е това, което трябва да постигнете, ако искате да изглеждате слаби.

Преди се смяташе, че броят на мастните клетки не може да се увеличи след зряла възраст, а  може да се увеличи само  размера им. Вече е известно обаче, че мастните клетки могат  да се увеличат  както по размер (хипертрофия), така и по брой (хиперплазия) и, че те са склонни да увеличават броя си, в определени моменти и при определени обстоятелства, като например в  началото на пубертета, по  време на бременността, по време на зрялата  възраст, когато се получават екстремни качвания  на теглото.

Някои хора са генетично предразположени да имат повече мастни клетки от други, а  жените по правило имат повече мастни клетки, в сравнение с мъжете. Тялото на  новороденото,  обикновено има  около 5 - 6 милиарда мастни клетки. Този брой се увеличава по време на ранното детство и пубертета и при  здрав възрастен човек  с нормално телесно тегло, техният брой достига да  25 до 30. Възрастен с наднормено тегло, има около 75 милиарда мастни клетки. Но в случай на тежка форма на затлъстяване, този брой може да бъде по-висок, като може да достигне и до  250-300000000000 мастни клетки!

Не забравяйте, че мазнините в тялото Ви са просто резервен източник на енергия, а мастните клетки наподобяват резервоар за съхранение. Този резервоар обаче, може да увеличава големината си, в зависимост от това колко сте пълни. Мастните клетки, когато сте слаби  са почти празни резервоари, но когато приемате повече калории отколкото изгаряте, те започват да се пълнят с мазнини.

 Какво трябва да направите?

Запомнете! Трябва да броите калориите които приемате. Когато приемате малко калории, а изгаряте повече, тялото Ви се обръща за енергия именно към мастните клетки. Гладуването само по себе си, ще Ви помогне да отслабнете, но няма да работи за Вас дълго време. То всъщност намалява активността на ензимите, които освобождават мастните киселини от мастните клетки. Това забавя, дори спира процеса на отслабване. За да избегнете това, включете подходящи тренировъчни упражнения, за да изгаряте повече калории.

Вземете контрола над теглото си във ваши ръце. Ако наддавате на тегло и ако това става безконтролно, вашите мастни клетки ще се умножат, което ще направи изгарянето на излишните мазнини много трудно в бъдеще. Ето защо, трябва да вземете решение и да спрете сега! А ако вече сте отслабнали, трябва да можете да  поддържате теглото си. Вашите мастни клетки не са си отишли, а просто са се смалили, и могат отново да нарастнат и да се напълнят с мазнини.

Добрата форма не е просто диетична програма, а е начин на живот. За да останете слаби, трябва да се храните здравословно и да бъдете активни. Генетиката не е фактор – Вие не можете да промените броя на мастните клетки с които сте родени, но можете да контролирате колко мазнини ще складирате в тях. Генетиката не е и извинение. Нито пък какви сте били, или какви сте сега. Помнете! Вие можете да промените това което сте. Хранете се здравословно и бъдете активни, за да бъдете винаги във форма.

Коментари

Коментирай

Отговори

* Име:
* е-мейл: (Не се публикува)
   Уебсайт: (добавете http://)
* Коментар:
Код: