Сигурно сте чували колко е полезно да консумирате рибни продукти, или да приемате добавки с рибено масло. Оказва се, че освен за здравето на сърцето, мозъка, ставите и други органи, тези добавки могат да помогнат в борбата с килограмите. Биологично активните съставки, които правят рибеното масло толкова полезно, са  дългата верига на омега-3 (N-3) мастни киселини, EPA и DHA. Редица проведени изследвания  върху хора и  животни, доказват, че тези омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибата и рибеното масло, могат да Ви помогнат  да изгорите  повече мазнини.

Какво казват изследванията?

Едно проведено изледване, с продължителност 8 седмици, доказва че включването в диетата за отслабване на морски дарове, риба или добавки с рибено масло, помага да се свалят повече излишни килограми. Друго подобно изследване пък, комбинира хранителният режим, съдържащ рибено масло и рибни продукти, с подходящи тренировъчни упражнения. Както може би предполагате, резултатите от това проучване показват много повече свалени килограми и изгорени мазнини.

През последните години, са проведени и други изследвания върху хора, които стигат до един и същи извод, а именно че рибеното масло може да помогне в процеса на отслабване. За съжаление обаче, в последно време доста хора в областта на фитнеса и хранителните добавки, спекулират с ползите от рибеното масло. Тези хора дават  доста дръзки, и бихме казали несериозни обещания, за това какво рибеното масло може да направи за вашето тегло – твърдения, които не са подкрепени от изследвания и правдоподобни доказателства.

Разбира се, проучванията на ефекта на рибеното масло върху излишните килограми са обнадеждаващи, но в проведените с хора изследвания има някои ограничения. Например, малки размери на пробите, кратки срокове за проучването, статистически незначителни резултати, липса на контролни групи, неточно тестване на телесния състав, грешки при измерването, самостоятелно отчитане на приема на храната, индустриално спонсорирани пристрастия. Дори да вземете впредвид резултатите от съществуващите проучвания, те всъщност не са чак толкова впечатляващи – без килограм тук, сантиметър по – малко там.

Естествено, всяка допълнителна помощ за смъкване на килограми е добре дошла. Вие може да приемате рибни продукти и рибено масло, не само с идеята да отслабнете, а също така защото е полезно за сърдечно – съдовата Ви система и за здравето като цяло. Ще е чудесно да консумирате  риба и рибни продукти, най – малко два пъти седмично. Ако пък сте вегетарианци, или не обичате риба, може да я заместите с добавки с рибено масло, които също ще Ви доставят ценните омега-3 мастни киселини, които се съдържат в рибата. Може да приемате също  лененото масло, на растителна основа. То е чудесен  източник на Алфа-линоленова киселина (ALA), която се превръща в организма Ви в  EPA и DHA, които също се съдържат в рибата и рибните продукти.

Колко рибено масло можете да приемате?

Въз основа на проведените  проучвания, става ясно, че  1,5 до 2,0 грама на ден комбиниран DHA / EPA е правилната доза, която може да помогне за сваляне на излишни мазнини. Въпреки това, трябва да имате предвид и  телесното тегло при определянето  на дозата, т.е., 1 грам рибено масло за всеки 20 кг телесно тегло.

Както всяко друго нещо обаче, и с рибеното масло не трябва да се злоупотребява. Има предупреждения, да не се приемат  повече от 3 грама EPA / DHA на ден без надзор лекари, тъй като може да има потенциални противопоказания и странични ефекти, като например увеличаване на времето за кръвосъсирване. Рибеното масло няма да Ви помогне да свалите кой знае колко килограми, така че няма смисъл да приемате огромни дози от него. Също така, не се лъжете от високата цена на хранителните добавки с рибено масло – високата цена не означава непременно  по – добро качество на продукта.

В заключение бихме Ви посъветвали, да приемате разумно рибеното масло, като част от вашата диета за отслабване, но задължително в комбинация с добра тренировъчна програма, защото това е ключът към успеха. Запомнете, че чудотворно средство за отслабване няма, затова не приемайте рибеното масло като такова.

 

Коментари

Коментирай

Отговори

* Име:
* е-мейл: (Не се публикува)
   Уебсайт: (добавете http://)
* Коментар:
Код: