Във фитнес залата, Вие правите  всичко възможно, за да победите  вашите тела, за да постигнете   устойчивост и сила. Трябва да знаете обаче, че вашите тела могат да Ви победят  и това е една от причините, поради които тренировъчната Ви  програма, трябва да бъде ясно и точно  определена. Трябва предварително да проучите различните тренировъчни програми и да изберете онази, която ще бъде най – подходяща и ефективна за Вас. За мнозина, това е първата стъпка към постигането  на прогресия. Подобно на вашето тяло и вашите тренировки могат да Ви победят, ако не ги ‘’атакувате’’ правилно.

Зле избраната тренировъчна  програма, попада в една от двете категории -  твърде тежка, или твърде сложна. Благодарение на съвременните познания в областта на фитнеса, експертите започват да  разбират  как тялото реагира на различните  схеми  за  повторения и системи за набор и прогресия. Това познание  позволява да се  структурират тренировъчните  програми, за предизвикване на оптимален отговор на  тялото. За съжаление, не всеки може да разбере науката стояща зад  днешните  тренировъчни  програми , и това е мястото, където започват проблемите.

Твърде тежка тренировъчна програма

Програмите , които са твърде тежки, обикновени са такива  в няколко аспекта. Интензитетът  може да бъде твърде висок, комбинацията от  упражненията  може да бъде твърде трудна, или едно от упражненията може да се окаже неподходящо  за структурата на тялото Ви или нивото на професионалните Ви  умения. Стартирането на  тренировъчна програма, с  която тялото Ви просто не може  да се справи, е едно  от най-ограничаващите  и опасни решения, които могат да се направят, когато става въпрос за упражнения. Високата  интензивност и трудност на упражненията,  до голяма степен влияят на вероятността от нараняване. Високата  интензивност, по-специално, е един от най-големите проблеми на начинаещите бодибилдъри.

Надценяването на човешкото тяло е лесно, особено с някои от подвизите, които са били осъществени от утвърдени и  елитни спортисти. При създаването  на тренировъчна програма, която е подходяща за Вас,  трябва да бъдете  особено наясно с избраните нива на интензитет. Когато става въпрос за промяна на тежката тренировъчна  програма, може да направите най – доброто за себе си, по отношение на интензитета. Много програми с висока интензивност  са изградени като такива,  поради някаква причина. Намаляването  на интензитета може да Ви помогне, но ще  сте по-добре, преминаването към по-лека програма.

Твърде сложна тренировъчна програма

Тренировъчната програмата може също така   да бъде прекалено сложна , за Вас. Ако имате слабо разбиране за периодизацията по  схеми или притежавате  малък  опит с техническите    упражнения, вероятно ще изберете програма, която е твърде сложна. Започването  на програма, която  Вие не разбирате, не може  да навреди на тялото Ви,  но със сигурност може да доведе до  застой в качването на мускулна маса. Много бодибилдъри се затрудняват да слдедват определена тренировъчна програма, тъй като им се струва неефективна или сложна, и я променят.

Промяната  на тренировъчната  програма, специално проектирана от фитнес експерт или елитен спортист, може да доведе до сериозно бедствие. Може да  мислите, че интензивността не е достатъчно   висока, но ако спазвате  програмата достатъчно дълго, в края на краищата ще разберете, че седмица от едно до три, всъщност  Ви подготвят  с умерена интензивност за изключително трудната седмица   четири. По същия начин, може да не се съгласите с използването  на само две помощни  упражнения в рамките на всяка тренировка, но ако седнете  и помислите, ще разберете, че не трябват кой знае колко помощни упражнения, за да Ви подготвят за по стабилните такива. В крайна сметка, съветваме Ви да избягвате  модифицирането  на  тренировъчната програма, освен ако наистина разбирате какво правите.

В заключение

С всичко това, което изложихме  пред вас,  не трябва да бъде прекалено трудно да  разберете, че тренировката Ви наистина може да Ви победи. Когато избирате или създаване тренировъчна  програма за физически упражнения, направете го с  внимание. Използването  на грешна програма не е точно животозастрашаваща, но  може и ще забави напредъка Ви и ще  Ви попречи  за достигането на поставените  цели и стремежи.

Коментари

Коментирай

Отговори

* Име:
* е-мейл: (Не се публикува)
   Уебсайт: (добавете http://)
* Коментар:
Код: