В тази статия ще разгледаме една от най – честите грешки на начинаещите бодибилдъри, а именно претренирането

Всеки начинаещ бодибилдър е нетърпелив да изгради мускулна маса. Той се стреми да тренира колкото се може повече, смятайки че тренировките са единственият ключ към качването на мускули. Колкото може повече тежести, с възможно най – много повторения, ден след ден. В един момент, започват да се проявяват симптоми на претрениране. А ето и най – честите такива симптоми: Хроничната умора, наранявания, болки в ставите и мускулите, липса на способността за напомпване, липса на желание за тренировка, загуба на сила, липса на апетит, загуба на тегло, безсъние, депресия, болест - постоянна хрема, липса  на сексуално влечение.

Може би смятате, че телата Ви ще свикнат с допълнителните тренировки, но всъщност тялото Ви  ще започне  да отслабва  и тези симптоми са червени знамена, които Ви казват да  забавите темпото, защото може да се нараните. Следват някои често срещани грешки, които правят начинаещите бодибилдъри,  и които водят до претрениране:

Тренировки всеки ден

Начинаещите бодибилдъри,  обичат чувството на напомпване и това ги кара да тренират всеки ден.  Резултат от тренировките са  микроскопични разкъсвания в мускулите, които ще се възстановят, когато сте отпочинали и тялото Ви си е набавило необходимите  хранителни вещества извън фитнеса. Ако не прекарвате достатъчно време извън фитнеса,  в почивка и правилно хранене, тялото Ви никога няма да постигне мускулен растеж.

Ние смятаме, че гърдите и ръцете  са мускулните групи, които начинаещите бодибилдъри натоварват твърде много. С надеждата за увеличаване на техните размери и сила, те ги тренират твърде често, а без достатъчно време за възстановяване извън залата, мускулната маса и силата няма да се увеличат а напротив – ще настъпят катаболни процеси. Давайте  на мускулите си най-малко 72 часа почивка преди следващата тренировка. По-добрият вариант вместо претренирането, е да започнете да  намалявате   общия брой на повторенията, а да увеличите  интензивността.

Неправилно хранене

Храненето е област, в която можете да продължите да учите цял живот. Но има някои правила  за вашето хранене, които трябва да знаете, за да сте сигурни, че вашето тяло ще получи достатъчно  гориво, за да се възстанови и да постигне  мускулни печалби. Когато тренирате активно, тялото Ви се нуждае от необходимото количество белтъчини, въглехидрати и здравословни мазнини, за да се възстанови и да нарасне след  тренировките. Въглехидратите се използват като източник на енергия за гориво за вашите тренировки и за мускулите Ви, под формата на гликоген.

 През деня изберете комплекс от  въглехидрати, така че да имате постоянен поток от енергия за деня. След тренировка приемайте  прости въглехидрати, за да помогнат  да се  увеличат инсулиновите нива, което ще помогне за транспортиране  на гликоген и протеин в мускулите. Здравословните мазнини също са важни.  Всички мазнини не са създадени равни, някои са по-добри от другите. Наситените  и транс мазнините,  са нездравословни, а  моно-ненаситените  и полиненаситените, са  здравословни  за Вас. Мазнините са отличен дълготраен източник на енергия и действително може да помогнат  в процеса на загуба на мазнини.

Липса на достатъчно  сън

Нищо няма да се отрази на възстановяването Ви от тежка тренировка по -  зле, от липсата на достатъчно сън. Когато спите, тялото Ви освобождава повечето от човешките хормони на растежа (HGH). HGH е изключително важен хормон в процеса на възстановяване и без адекватно количество  HGH, тялото Ви ще изпадне в дефицит  на много важен хормон за възстановяване и растежа. Трябва да се стремите към около 8 часа нощен сън. Също така,  малките  дрямки през деня, също ще помогнат  за възстановяване между отделните тренировки.

Неправилно потбрани тренировъчни упражнения

Тази грешка е малко по-сложна, отколкото  изброените по-горе. Една  от най-големите причини е, че повечето от симптомите на претрениране не са налице. Обикновено единственият симптом за  момента е атрофия и загуба на сила. Когато правите собствен режим на тренировката, трябва да осъзнаете, че директното трениране  на някои  мускулни групи е непрякото свързано с  всички останали. При извършване на всякакъв вид преса за гърдите или раменете косвено тренирате и трицепсите.Когато се извършва  упражнение за гърба,  косвено натоварвате и  бицепсите и предмишниците. Кляканията  натоварват  всички мускули  на краката, но също така и непряко тренират и  долната част на гърба. Също така се уверете, че вашият тренировъчен план няма да доведе до претрениране на отделни  мускулни групи. Мускулите групи, които основно се тренират и мускулните групи на които по непряк начин се влияе, не бива да се тренират в един и същи ден.

Претренирането е често срещана грешка, но ако навреме я осъзнаете и поправиге, със сигурност ще постигнете вашите фитнес цели.

Коментари

Коментирай

Отговори

* Име:
* е-мейл: (Не се публикува)
   Уебсайт: (добавете http://)
* Коментар:
Код: