Диетичният план, който изгаря мазнините и насърчава здравето

Изследване на средиземноморската диета показва, че това е най-добрата  за дългосрочна загуба на мазнини диета подходяща за  жените. Апетит-потискащия и метаболизъм-увеличаващият ефект на тази диета,  са подпомогнали загубата на килограми, при много хора с наднормено тегло, но диетата също има и  много  здравни ползи. Хората от  средиземноморието   имат едно  относително ниско ниво  на сърдечно-съдовите заболявания, диабета и други болести, които тормозят  населението на други страни.

 Това е накарало мнозина да  заключат, че традиционната средиземноморска диета е отговорът на въпроса "Коя  е най-добрата диета за отслабване?"Какво е  това, което прави Средиземноморската диета толкова ефективна? Риба, зехтин и червено вино в допълнение,  осигуряват  есенциални мастни киселини и протеини, спомагащи за горенето на  излишните калории. Диетата на САЩ, напротив, съдържа относително малко омега-3 мастни киселини, морски протеин или есенциални мазнини.

Зехтин и ядки за слаб и  стегнат корем

Маслиново масло, известно като зехтин, както  и някои ядки, са богати източници на условно незаменимата  мастна киселина, наречена олеинова киселина, и  на други биологично активни съединения. В допълнение към хранителната си стойност, олеинова киселина е предшественик на редица хормони, които намаляват възпаленията  и сърдечно-съдовите заболявания. Изследванията на ключовата роля на олеинова киселина, доказват нейната способност да удължава ситостта, като по този начин позволява  контролирането на приема на храна.

 Ядките са друг богат източник на незаменими мастни киселини,а са също и високо енергийна  храна, поради високото им съдържание на мазнини. Въпреки, че това звучи като отрицателно качество, което ще Ви  направи склонни към наддаване на тегло,  всъщност консумацията на ядки има  точно обратния ефект, който е доказан чрез редица проучвания. Те единодушно доказват, че приемът на ядки не само няма да причини напълняване, но дори ще спомогне за загубата на тегло, въпреки повишеното съдържание на мазнини в тях.

Ядките са много по-устойчиви на храносмилането, което осигурява чувство на ситост. Това ги прави подходяща лека закуска между храненията, която ще намали чувството на глад. Както вече споменахме, ядките са високо енергийна храна. Това увеличава метаболизма, което пък кара тялото да  изгаря повече калории през целия ден, дори когато сте в покой.Плоският корем изисква не само подходящите ухражнения, но и приемане на подходящите храни за тази цел, каквито са ядките и зехтина.

Не прекалявайте

Дори и със средиземноморската диета, избягвайте  големите порции  храна, тъй като преяждането е в основата на натрупването на излишни мазнини. За да отслабнете, трябва да придобиете навика, да приемате малки порции от храна, по-често през деня. Очевидно е, че това ще доведе до по-чести хранения, като  отговор на ежедневните нужди от калории, но това ще помогне за избягване на преяждането. Консумирането на умерени количества мазнини, богати  на олеинова киселина и рибни  масла, ще подобри здравето Ви,  и евентуално ще намали  апетита Ви. По-голямата част от пълнозърнестите  храни и продукти,  ще помогнат също за чувството на  ситост, без да се увеличават  гликемичния  товар на ястиятa

 

Точки за размисъл

 

 

Един недостатък на средиземноморската диета е сравнително ниското  съдържание на протеини. Това ще накара  много активни жени да се чувстват разочаровани, тъй като без достатъчно протеини, намалява мускулния тонус и сила. Освен това, добавянето на протеини намалява гликемичния товар и увеличава чувството на ситост.Друг  фактор на който трябва да се обърне внимание е, че средиземноморската диета е със  сравнително ниско съдържание на наситени мазнини и омега-6 мастни киселини, арахидонова киселина. Арахидоновата  киселина е предшественик на много подобни на хормоните  молекули, които са включени в клетъчната сигнализация, във връзка са  възпаленията , катаболните  и анаболните  процеси.

Примерна диета

Това е един примерен хранителен режим, който ще Ви помогне да придобиете по – голяма представа за средиземноморската диета:

Хранене 1: Омлет с яйчни жълтъци, черни маслини и нарязани на кубчета домати, нискомаслено мляко, портокали

Хранене 2: Овесени ядки, смесени с кисело мляко, плодове, суроватъчен протеин, капсули рибено масло (4 грама)

Хранене 3: Високо  протеинов шейк с креатин (преди тренировка)

Хранене 4: Високо протеинов шейк смесен с банан (след тренировка)

Хранене  5: Подсладено кисело мляко с натрошен ананас; бадем / орех / червена боровинка

Хранене  6: Сьомга, пълнозърнест хляб със зехтин и билки, задушени броколи

Коментари

Коментирай

Отговори

* Име:
* е-мейл: (Не се публикува)
   Уебсайт: (добавете http://)
* Коментар:
Код: