Ако обмисляте да започнете да приемате стероиди, първо прочетете внимателно тази статия!

Терминът стероиди, обикновено се свързва с група  лекарства, които се използват за лечение на различни заболявания. Стероидите имат няколко приложения за медицински цели, като например поддържането на половите  белези при мъжете и много други. Тези лекарства се използват също и за подпомагане на възпроизвеждането, регулиране на метаболизма и имунната функция. Също така се използват за увеличаване на мускулната маса, костната маса, при възпаления и други медицински състояния.

Анаболни стероиди (AAS)

Анаболните стероиди, или по-точно анаболните андрогенни стероиди (AAS) са клас на синтетичните стероиди, които са предназначени да имитират ефекта на хормона тестостерон. Тестостеронът навлиза  в клетките на  тялото и се свързва с рецептор, с който преминава в ядрото на клетката, където  активира синтеза на протеини. Синтезата на протеини осигурява възстановяването и  растежа на мускулните тъкани. Ако Вие успеете да увеличите синтеза на протеини, това ще спомогне за   по-бързото възстановяване на тялото Ви, и за по-бързото възстановяване от болести и наранявания.

Приемът на стероиди  при лечение на заболявания, обикновено включва използването на само един вид стероидни медикаменти и се осъществява под лекарски контрол. При  използването на стероиди в спорта, хората са склонни да вземат мега дози, понякога 10-100 пъти повече от дозата, която би се изписала  за някои заболявания. Начинаещите бодибилдъри, много често получават съвет за дозировката на стероидния суплемент от свои близки и приятели, без да се интересуват от страничните ефекти на продукта. Много стероиди на черния пазар са със съмнително качество и често съдържат само малки количества от лекарството.

Странични ефекти на стероидите

Страничните ефекти на стероидите  са много и може да предизвикат сериозни заболявания, включително рак. Сега ще разгледаме по – подробно, пораженията които могат да нанесат стероидите върху различните части на тялото Ви.

Мозък

Проучванията са показват, че  високи нива на тестостерон, получени чрез стероидите, причиняват  агресивно поведение. Други ефекти, които се проявяват са нарушения на съня, чувство на еуфория, високи нива на параноя, различни видове  депресия,  екстремни промени в настроението, а също и промени в личността. Голям брой бодибилдъри стават зависими от употребата на стероиди, което  може да доведе до пристрастяване.

Лице

 Резултатите от използването на високи нива стероиди са  задържане на вода (оток), което води до подпухнали бузи. При жените се наблюдава повишен растеж на косми по лицето, акне, лош дъх, а понякога и дрезгав глас при жените.

Сърце

Именно за този орган трябва да бъдете най – притеснени. Използването на стероиди причинява сърдечни заболявания и инсулти, поради натрупване на холестерол по стените на кръвоносните съдове. Също така се увеличава и кръвното налягане, образуват се  кръвни съсиреци в кръвоносните съдове, което нарушава притока на кръв, и причинява увреждане на сърдечния мускул, което пък  води до сърдечни пристъпи. Високото кръвно налягане може да доведе до проблеми с бъбреците, тъй  като причинява удебеляване и свиване на  кръвоносните съдове, което води до намаляване на кръвоснабдяването и филтрация.

Черен дроб

Доказано е, че употребата на стероиди, може да причини необратимо увреждане на черния дроб и рак. Пероралните стероиди са трудни  за обработване от черния дроб, което намалява способността му  да изчиства отпадъчните продукти.

Гърди

Развитието на гинекомастия, при  използването на стероиди е много разпространено и често е  страничен ефект от дългосрочни стероидни цикли или високи дози на  използваните  стероиди. То предизвиква образуването на  тъкан, която започва като видими бучки под зърната, и обикновено изисква хирургична намеса.

Импотентност

Приемът на стероиди ще доведе до намаляване на нормалната функция на  тестисите. В дългосрочен план,  високите дози тестостерон, могат да прекратят производството на тестисите, или може да причинят  атрофия. Импотентност възниква след прекратяване на  дългосрочна употреба на стероиди, и  води до липса на ерекция.

Жените и  стероидите

Много жени също използват анаболни стероиди, чиито странични ефекти могат да бъдат  окосмяване по лицето, мъжки модел плешивост, задълбочаване на гласа, намаляване на размера на гърдите, безплодие, промени в менструалния цикъл. Използването на стероиди потиска производството на нормалните хормони на тялото. Нарушаването на хормоналния баланс,  ще доведе до резки промени на  физическа и психическа среда.

В заключение

Нашият  съвет към всеки, който приема, или планира да приема стероиди, независимо от причината за това и целта, която преследва, е да преусмисли това свое решение. По – разумно е да стоите настрана от тези медикаменти. Да, те ще Ви помогнат да постигнете целите си, но заедно с това могат да причинят твърде неприятни, а в много случаи пагубни странични ефекти.

Коментари

Коментирай

Отговори

* Име:
* е-мейл: (Не се публикува)
   Уебсайт: (добавете http://)
* Коментар:
Код: