Коя тренировъчна програма е най – добрата, и има ли изобщо такава? Разберете как да постигнете максимални резултати, чрез вашите тренировки!

По-голямата част от бодибилдърите във  фитнес залата, имат  за цел  едно от следните две неща: постигане на сила, или натрупване на мускулна маса. И все пак, доколкото се отнася до тренировките, по-голямата част от бодибилдърите изпълняват  това, което може да бъде наречено, изменена тренировъчна програма, която обаче  не е  част от подходящата  програма за  сила, нито пък  от подходящата  програма за мускулна печалба.

Големият въпрос е: Коя програма е най-добра? Има толкова много от тях. Има тренировъчни програми, които се фокусират върху силата и интензитета, други които целят вдигане на възможно най-голямата тежест, както  и програми, които целят напомпване, и  максимизиране на кръвното налягане в мускулната тъкан на определена област. Отговорът на въпроса коя е най – добрата тренировка е: смес от всички тях. Най често се използва циклиране, или периодизиране на тренировъчните програми.

Това означава, че вашата тренировъчна програма ще  преминава през различни фази в течение на някъде от 3 месеца до една година (в зависимост от вашите цели, конкуренция сезон и т.н. ) и във всяка фаза ще бъде включена специална  техника, която да  продължава  да стимулира  тялото Ви да се адаптира  и подобрява. Идеята е да постигнете своята най – върхова форма. Тези специални тренировъчни програми  представляват микс от традиционните упражнения в бодибилдинга и такива продиктувани от личния опит на бодибилдърите.Ето някои от тях:

Мускулно объркване

Тази програма е изключително успешна, защото е умален модел на това, което току-що обсъдихме. По същество, това което се случва е, че Вие  преминавате  през различни цикли на упражнения, непрекъснато поставяйки  тялото си срещу нов стимул. Заедно с това, използвате   активните периоди на почивка, за да възстановите  една мускулна група, докато тренирате друга. Това работи чудесно,и  е пример за това какво трябва да се прави като  съчетания. Тази програма дава на тялото достатъчно време за почивка между отделните тренировки, и  е най-добрият начин да постигнете целите си.

Причината, поради която този вид тренировъчна програма се проваля е, нейната интензивност и повторенията. От една страна, тази програма е подходяща за сваляне на килограми, именно заради високата си интензивност и повечето повторяния. Но от друга страна, заради липсата на достатъчно време и многото различни упражнения които включва, тази програма не е особено подходяща за трупане на мускули.

Вдигане на тежести

Тази тренировъчна програма, включва вдигане на максимално големи тежести, като целта е да се постигнат предварително определен брой повторения, в комбинация с изключително кратък период на почивка. Този вид тренировъчни програми, използват циклирането, като включват периоди с минимална интензивност, което позволява възстановяването на различните мускули. Това е по същество "почивка-пауза" техника, при която Вие вдигате тежест до максимума на своите възможности, правите 15 секунди почивка, и вдигате отново. Това не само ще увеличи максимално анаболните  хормони  тестостерон и хормон на растежа, които се освобождават   в отговор на високо интензивни тренировки, но  също така ще се  увеличи максимално мускулната хипертрофия.

Напомпване

Този вид тренировъчни програми, включват голям брой повторения, за да се постигне максимално напомпване на мускулите. Принципа на този стил включва комбинирани упражнения в началото на тренировката, а в края изолирани упражнения. В края на упражненията,  се извършват  кратки (обикновено около 30 секунди) периоди на почивка, в опит да се възбуди изключително напомпване,  и да се увеличи интензивността на упражнението.

Ключов аспект на тази тренировъчна  програма  е, че помпата постигната по време на тренировката, ще предизвика  хипертрофия, независимо от анаболни хормони или времето  под напрежение. Разтягането на мускулната фасция, предизвикана от помпата, е също важен компонент на тази тренировъчна програма, като се приема че това разтягане ще доведе до мускулен растеж.

Както вече отбелязахме в началото, най – сигурния и добър начин да постигнете целите си, е да комбинирате през седмицата, и трите тренировъчни стила. Една такава комбинация ще Ви помогне да постигнете мускулен растеж, да максимизирате силата си и да контролирате килограмите си.

Коментари

Коментирай

Отговори

* Име:
* е-мейл: (Не се публикува)
   Уебсайт: (добавете http://)
* Коментар:
Код: