Винс Жиронда – Бил Гейтс на бодибилдинга

Той е един от най-изявените фитнес треньори в началото на 20 век. Тренирал е холивудския елит, включващ най-големите бодибилдинг състезатели като Арнолд Шварценегер, Лари Скот Лу Фериньо и много други. Винс Жиронда е известен със своите принципи и философии. Той съветва бодибилдърите да не преяждат, а да поемат малки количества храна на всеки 3 часа. Що се отнася до нисковъглехидратния  подход  на Винс към диетата, той често  препоръчвал цели яйца и немзно  месо, в комбинация с някои зеленчуци.

Кой е Винс Жиронда и какво го прави специален

Винс идва от много скромно начало в Бруклин, Ню Йорк. Той се премества в Калифорния, когато  е на седем години, защото баща му  работи  като каскадьор в оригиналните филми Бен Хур. Така че, може да се предположи, че добрата физика е даденост  в семейството Жиронда. Винс започва да тренира  всички видове спорт. Той бил голям любител  на конната езда, гимнастиката  и други подобни. На 22 години, той се заема  с вдигане на тежести в местния клуб. От там, Винс Жиронда  става  треньор, а по-късно и  автор, който  ще създава  някои от най-важните принципи в света на  фитнеса.

Меко казано, Винс не е  човек, с който е било лесно да се разбереш. Той е бил известен  с това, че гонел членовете на фитнес залата, когато те не тренирали достатъчно упорито или изпълнявали  коремни преси. (Известна е омразата на  Винс, към това конкретно упражнение). Тези бедни души,  получавали  възстановяване на парите, и  това бил краят. Някои от неговите съвременници го описват като непостоянен, невъзможен и груб. Всичко това най-вероятно е вярно, но той си е имал своите  причини за това  поведение. Методите му често били  осмивани, въпреки че той  никога не е твърдял, че е открил абсолютна истина, и винаги е посочвал, че неговите принципи трябва да бъдат оспорени.

Осемте важни бодибилдинг принципа на Винс Жиронда

Тренирането  е привилегия

Винс Жиронда  силно вярвал, че тренирането  е привилегия, а не скучно задължение. Ако не разполагате с желанието да бъдете  голям културист не  губете вашето и неговото  време. Той смятал, че  твърде много хора виждат тренирането  като нещо, което трябва да се направи, като някакво досадно задължение. Истината е, че този подход няма да Ви доведе до никъде.

Изградете  ентусиазм, преди  да отидете  на фитнес

Според  Винс Жиронда, ентусиазмът е нещо задължително за бодибилдъра, а без него, той не може да постигне нищо.

Циклирайте  интензивността

Използвайте само толкова енергия (но не повече), колкото Ви е  необходимо, за да расте. Използвайте ума си, за да контролирате  продукцията  на енергия.  Вие просто не можете  да тренирате  с интензивност 100% през цялото време. Това не узначава, че трябва да мързелувате, но бъдете умни относно енергията която изразходвате.

Изпълнявайте задачите си

Културизъм не е  преместване на тежестта от точка  А до точка Б. Винс никога не е бил роб на определена рутина, а е  експериментирал  с различни  видове упражнения, за да разбере какво  работи най – добре,  за даден негов ученик. Вие сте този , което е защо трябва да направи рутината си, а не някой друг.

По – голямото  не е по-добро

По-голямото  не е по-добре, по-доброто  е по-добре. Винс също отхвърля  общата представа на по-голямото количество приемана храна, в името на мускулния растеж, и смята този подход  глупост, тъй като би  довел до натрупване на мазнини. Той беше много загрижени със създаването на физика, за разлика от просто струпване на маса (къде е тази идея няма?).

Постройте вашата  физика

Спортът е за изграждане на тялото, а не за да подражавате  на някой друг. Ако имате тесни рамене, никога няма да бъдете  толкова широк, колкото Арнолд. Съжаляваме  да го кажем. Трябва да  се съсредоточите  върху изграждането на най-перфектната физика, която  можете да имате, в зависимост от вашата структура.

Бодибилдинга  е 85% хранене

Бодибилдинга  е 85% хранене – Вие просто не можете да тренирате с  лоша диета. Достатъчно по този въпрос.

Спете и релаксирайте

Правете  колкото може повече  почивки  извън фитнес залата, ако  е възможно. Това включва сън, но и спокойствие през деня. Винс силно  препоръчва изключването   всички техники два часа преди лягане. Така, качеството на съня Ви ще бъде много по-високо. Същото се отнася за уикендите-без телевизор, компютър и други подобни.

 

Коментари

Коментирай

Отговори

* Име:
* е-мейл: (Не се публикува)
   Уебсайт: (добавете http://)
* Коментар:
Код: