Витамините и минералите са може би най – използваните хранителни добавки. Но дали са наистина толкова важни?

Ако Вие приемате балнсирана и здравословна храна, вероятно получавате достатъчно количество   витамини и минерали. В такъв случай не Ви е нужен допълнителен прием от тях, защото тялото Ви не може да  съхранява излишъкът за бъдеща употреба. От друга страна, ако сте склонни да се храните с  една и съща храна, или ако сте на диета и вашия калориен прием е на ниско ниво, напълно е възможно да имате дефицит на хранителни вещества. Витамините и минералите са от съществено значение за вашето здраве и високият  недостиг  на някой от тях, може да доведе до тежко заболяване.

Ето защо, нашият съвет е ежедневно да приемате мултивитаминен  и минерален комплекс, независимо от вашите хранителни навици. Единственият начин да разберете дали Ви липсва някой витамин или минерал, е чрез кръвен тест, но това отнема време. Един добър мултивитаминен комплекс, действа като застраховка срещу евентуални заболявания. Освен това, излишъците вашето тяло ще изхвърли чрез потта и урината.

Антиоксидантите

Антиоксидантите са вещества, които  помагат за защита от уврежданията, причинени от свободните радикали - нестабилни молекули, които могат да увредят здравите клетки и тъкани. Различни отрицателни фактори, водят до натрупването на свободни радикали,които могат да предизвикат множество заболявания, включително артрит, сърдечно-съдови заболявания, деменция и рак. За да се защити от тях, тялото Ви има сложна система за защита. Различни антиоксидантни ензими се комбинират с антиоксиданти от храната, която приемате, за да Ви предпазят от свободните радикали. Но когато те  достигнат  критично ниво, системата се претоварва, което  причинява увреждане на клетъчните тъкани.

Въпреки че антиоксидантите могат да бъдат получени чрез хранителни средства, е практически невъзможно да се консумира достатъчно количество само от хранителни източници. Някои от най – мощните антиоксиданти, които трябва да приемате ежедневно са витамин С и Е, алфа-липоевата  киселина, коензим Q10, селен и каротиноидите.

Какво представляват витамините?

Витамините са органични съединения, които помагат за регулиране на метаболизма на мазнини, въглехидрати и протеини в организма Ви. Повечето от тях не могат да бъдат набавени от организма и трябва да бъдат предоставени на тялото чрез  храната. Витамините не са източник на енергия, но те играят важна роля при освобождаване на енергията, от храните които консумираме. Също така, те регулират  ензимната, нервната, хормоналната и имунната системи.Витамините се делят на два вида - водноразтворими и мастно-разтворими. Водоразтворимите  не могат да се произвеждат  в организма и трябва да бъдат набавяни  редовно чрез храната. Мастноразтворимите се съхраняват в организма и към тях спадат  витамините  А, D, Е и К.

Какво представляват минералите?

Минералите са неорганични елементи, които имат много роли във функционирането на организма. Освен че формират  здрави кости и зъби, те също спомагат нормалното функциониране на всички системи. Минералите  са от съществено значение, както витамините,  не могат да бъдат синтезирани  в организма.

Приемате ли достатъчно витамини и минерали?

Повечето експерти твърдят, че една балансирана диета може да  Ви осигури всички витамини и минерали, от които се нуждаете. Това означава, че трябва да приемате  разнообразни храни от всяка една от хранителните групи, и разбира се, в достатъчни количества, за да се поддържа здравословно телесно тегло. Спортистите също би  трябвало  да получават  всички витамини и минерали от диетата си. Въпреки това, някои проучвания показват, че много спортисти не приемат достатъчно  витамини и минерали. Причините за това са различни, но най – честата причина е ограничения калориен прием, който е характерен за тях.

Могат ли добавките с витамини и минерали да подобрят вашите спортни постижения?

Не са установени подобрения на спортното представяне, при атлетите приемащи такива добавки. Единствено при атлети страдащи от дефицит на някой витамин или минерал, приемът на такава добавка може да има полза – но не повече от това, да спомогне за постигане на нормалните за този атлет резултати. Ако  решите да приемате витаминен или минерален комплекс , е най-добре да  изберете  добре формулирана  добавка, която съдържа всички важни витамини и минерали. Това е така, защото витамините и минералите, работят в хармония само ако се приемат заедно,и прекомерно количество само на един от тях,  може да наруши абсорбцията или ефективността на другите. Правилният  баланс е много важен фактор.

В  заключение

Повечето витамини и всички минерали, които не могат да бъдат синтезирани  от тялото, трябва да се набавят чрез храната. Балансираната диета трябва да Ви осигури всички витамини и минерали, от които се нуждаете. Ако приемате чрез храната си  всички необходими витамини и минерали, допълването с такава добавка,  няма да  подобри производителността Ви, но няма и да Ви навреди. Ако имате лек недостиг, добре е да приемате мултивитаминен и минерален комплекс, което може да Ви предпази от някои заболявания. При избора на добавка, изберете  добре балансиран мулти-витаминен  и минерален комплекс. Добавки, съдържащи един витамин или минерал, е  най-добре да се избягват, защото се нарушава баланса между тях.

 

 

 

Коментари

Коментирай

Отговори

* Име:
* е-мейл: (Не се публикува)
   Уебсайт: (добавете http://)
* Коментар:
Код: