Интензивност и скорост на повторенията

Когато става въпрос за мускулен растеж, от най – голямо значение са обема, интензивността и напрежението.Заедно с това обаче, периодите на почивка и възстановяване са също толкова важни, тъй като всъщност растежа на мускулите се осъществява именно тогава. Друг основен принцип е периодизацията, която се използва, за да комбинира в тренировката, високоскоростни повторения с къси периоди на почивка.

Въпреки че високата  интензивност на тренировъчните  упражнения е изключиелно важна, е много важно да се предотврати  претренирането,  като резултат от прекаленото  стимулиране на централната нервна система. Единственото нещо, което много бодибилдъри влизайки във  фитнес залата  забравят, в стремежа си да осъществят своите цели е, че техният  ум и мускулите им  са изложени на риск от претрениране.

Идеята за използване на периодизацията се препоръчва и използва, защото това е най-добрият начин да постигнете  прогрес  в своите тренировке. Вашето тяло притежава естествената способност,  да се адаптира към тренировките. Така че  е напълно в реда на нещата, придържайки се към определена тренировъчна програма за по – дълъг период от време, вашето тяло да се адаптира към нея и да настъпи спад и застой в мускулния растеж.

Доста изследвания показват, че по – високата скорост и темпо на упражненията, стимулират хормона на растежа, който е пряко свързан с растежа на мускулите. Увеличава се също и мускулната сила.Значи ли това, обаче, че по-бързото темпо е единственият начин за трупане на мускули? Не съвсем. От една страна, това, заедно с използването на различни тренировъчни стилове се отразява добре на тялото и мускулите. От друга страна, непрекъснатото напрежение и натоварване водят до  мускулен разпад и липса на тестостерон.

И така, какво означава всичко това за съответната скорост на повторенията? Най-добрите изводи, които могат да бъдат направени въз основа на наличните доказателства, сочат към   включването  на по-бавни и по-бързи повторения в ежедневните Ви тренировки, за да се предотврати адаптацията на тялото към тях, и за да можете да се възползвате максимално от хормона на растежа и неговото съдействие за увеличаване на мускулния обем.

Периодите на почивка

Друг горещ дебат в света на бодибилдинга, е центриран около идеалните  периоди на почивка по време на тренировка. Първоначално се смяташе, че идеалното време за почивка за бодибилдинга е  30-60 секунди, заради  анаболните хормони, освобождаващи се през тези кратки почивки, в отговор на стреса, причинен на тялото по време на самата тренировка. Въпреки това, с толкова кратки периоди на почивка, тежестите  и времето  на натоварване, на което може да бъде подложена  дадена мускулна група са ограничени.

Също така, според конкретно проведено изследване,  острата хормонална  реакция на тялото, в отговор на интензивната тренировка, е идеална  за загуба на мазнини, но няма пряка  връзка с протеиновия синтез. Това промени времето на почивка, от 30-60 секунди, на 1 -2 минути. Смята се, че този период на почивка, стимулира хормона на растежа и съответно мускулния растеж.

Въпреки това, благодарение на подобрения в областта на научните изследвания, валидността на теорията за  натоварвания при по-високи интензитети се завръща. Най-новият метод за изследвания,  определящ  влиянието на анаболните  хормони при тренировка  с по-ниски нива на кислород се извършва чрез метод, наречен съдова оклузия. Това включва ограничаване на притока на кръв (почти като с помощта на маншета за кръвно налягане) към дадена мускулна група, по време на тренировка, което води до  остър хормонален отговор в резултат на допълнителнота  натоварване.В крайна сметка, въз основа на най-новите изследвания, повторно  се утвърждава като най – ефективно,  използването на по-кратки периоди на почивка и по-бързи движения. Има достатъчно доказателства, за да се обоснове значението на това, за вашата тренировка, ако целта ви е хипертрофия.

Друг важен фактор, който трябва да имате предвид, когато става въпрос за увеличение на хормоните, като в резултат на тренировката с кратки периоди на почивка е, че същите тези отговори може да се постигнат, когато започнете тренировки с  тежести, няколко съвместни упражнения като клек, тяга и други. Така че включвайте  на нови по-високи скорости на повторенията,  и по-малки  периоди на почивка в тренировките си, но не мислете , че придържането само към един стил на трениране ще доведе до големи ползи..

 

Коментари

Коментирай

Отговори

* Име:
* е-мейл: (Не се публикува)
   Уебсайт: (добавете http://)
* Коментар:
Код: