В тази статия, ще насочим вашето внимание, към възможните причини, поради които не качвате мускулна маса. Това е много често срещан проблем при всички бодибилдъри, без значение дали са начинаещи или напреднали. Ето и причините за това:

1. Не приемате достатъчно калории

Калорийният недостиг е една от най – честите причини за застоя в изграждането на мускули. Вашето тяло изисква определен брой калории, за да запази сегашната си тегло. Тази цифра е известна  като базален метаболизъм (BMR), и варира от човек на човек в зависимост от вашето тегло, мускулна маса, ниво на активност, възраст и т.н. Ако вашият калориен прием е по-нисък  от BMR, Вие ще отслабнете. Това е известно като калориен дефицит. Ако вашият дневен калориен прием е по-висок от вашия BMR, ще наддавате  на тегло. Това е известно като калориен излишък.

Как  да разберете от  колко калории се нуждае тялото Ви?

Най-лесният начин да се изчисли вашия BMR е да използвате калориен  калкулатор BMR. Този калкулатор използва формулата на  Харис Бенедикт (един от най-точните методи) за изчисляване на дневните калорийни нужди. Повечето хора са изненадани от това, колко калории  им трябват само за поддръжка на теглото! Но нека се съсредоточим върху целта си. Вие искате да създадете мускулите и да наддавате на тегло, така че вашия калориен прием трябва да бъде повече от разходите Ви. Вземете числото което  калкулатора Ви  е дал като нормален калориен прием за Вас, и  добавете още  500 калории. Това са калориите, които  трябва да приемате  всеки ден, за изграждане на мускули.

2. Не се храните с правилните и подходящи храни

В общи линии, ако приемате достатъчно калории и тренирате интензивно, вашите мускули ще растат. Но, ако не ядете провилните храни,  ще ограничите  потенциала си, е ще допуснете растеж на излишната мастна тъкан, за сметка на  чистата  мускулна.Най-добрият начин да планирате вашата диета  за изграждането на мускулите е да разделите  съотношението на протеини / въглехидрати / мазнини (P / C / F). Може да се каже, че  най-доброто съотношение за  мускулния растеж е 30/50/20. Това означава, че 30% от общия брой калории, трябва да бъде  от протеини, 50% от въглехидрати и 20% от мазнини.

3. Нямате достатъчно хранения за деня

Когато ядете, е също толкова важно, колко е това, което ядете.. Изследванията показват, че приемането  на по-малко  хранения не е начин  само за насърчаване на бърз метаболизъм, но помага да се поддържат, губят, и наддават килограми. Мислете за тялото си като за  камина. Ако сложите прекалено много дърва наведнъж, огънят изгаря бавен и муден. Но ако постепенно се добавят още дърва в огъня, той  става  по-голям. Трябва да се стремите към  най-малко  6 хранения, разпределени на равни интервали през целия ден. Може би смятате, че нямате време да приготвяте толкова много хранения, но ако сте изобретателни, и ако помислите, може да го постигнете.

4. Не пиете достатъчно вода

Много бодибилдъри подценяват значението на добрата хидратация, преди да отидат  в салона. Обезводняването е сериозен проблем, а в екстремни случаи може да доведе до смърт. Пиенето на достатъчно количество вода е лесно и няма извинение защо не можете да го направите. Просто вземете бутилка, където и да отидете и отпивайте  от нея  през целия ден.

5. Тренировката Ви е неподходяща

Изборът на правилната тренировъчна програма, подходяща  за вашия тип тяло, опит и цел,  е от жизненоважно значение. Много начинаещи бодибилдъри избират  тренировъчните си  упражнения  от списания и статии, написани от професионални културисти. Тези упражнения не са предназначени за начинаещи, и само ще доведат  до загуба на  време, енергия и чувство на неудовлетвореност. Важно е също да знаете  характеристиките на вашия тип тяло. Различните  видове тялото реагира на различни методи за тренировка. Това, което работи за вашите приятели, може да не  работи  за Вас.

6. Използвате една и съща тренировка, твърде дълго

Тялото много бързо  се адаптира  към всякакви промени, това включва и  вашата тренировка. След като тялото се адаптира към рутинната  тренировка, то  няма да чувства  необходимостта от изграждане на повече мускули. Трябва нещо да се промени. Като общо правило, вашата тренировка  трябва да се промени, когато спрете да ставате по-силни или по-тежки, или след около 8-10 седмици. Ако сте прави тренировка в продължение на 12 седмици и  все още растете, не я  променяйте -  всеки е различен.

7. Не сте фокусирани върху прогреса

Прогресия изгражда мускулите - без нея, те  няма да растат. Прогресията  е постоянно нарастване на тегло, стрес и интензивност, която  изисква да кажете на тялото си, че  трябва да трупа  повече мускули. Трябва да се стремите да  подобрите  поне един аспект от вашата тренировка всяка седмица. Той  може да бъде увеличаване на теглото, може да бъде увеличение на повторенията, но тя трябва да бъде нещо. Преди всяка тренировка трябва да погледнете  назад към това, което сте  направили  предходната седмица. Изберете области, които искат да подобрите и го направете.

8. Вашата тренировъчна техника е лоша

Ако искате да поставите максималната мускулна маса и сила, и да предотвратите  сериозни наранявания, трябва да изпълнявате  всяко движение с правилната техника. Не копирайте това, което другите правят във фитнес залата – точно така се разпространяват лошите навици.

9. Правите грешните упражнения

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Правенето  на погрешни упражнения е често срещана грешка, обикновено правена от начинаещите бодибилдъри. Най – често те или правят  прекалено много  изолирани упражнения, игнорирайки комбинираните, или правят само онези упражнетия които им харесват.

10. Не почивате достатъчно

Почивката е също толкова важна, колкото и тренировката. Много хора вярват, че изграждането  на мускулите се провежда във фитнеса, но всъщност е точно обратното. Има 2 причини, да не получава достатъчно почивка. Първо, Вие тренирате прекалено много дни, без да се вземат почивен ден и второ, не осигурявате на отделните мускулни групи почивка. Ако не се осигури достатъчно време за възстановяване, мускулите Ви няма да расте. Това е толкова просто.

11. Не спите достатъчно

По време на съня, тялото Ви се възстановява, а мускулите Ви се регенерират и растат. Ето защо, трябва да си осигурите поне 7 часа спокоен и качествен сън.

12. Пренебрегвате следтренировъчното си хранене

Когато приключите с вашата тренировка, мускулите Ви се нуждаят от  хранителни вещества, които са били изгубени по време на тренировка. Вашите протеиновите нива, нивата на креатин, и гликоген е изчерпани. Ето защо, трябва да обърнете специално внимание на това хранене.

13. Пренебрегвате предитренировъчното хранене

Храненето преди тренировка също е важно, защото то осигурява енергията която ще Ви е нужна. Храненето  трябва да бъде над нормата, съдържащо  протеини, сложни въглехидрати и мазнини. Количеството на калориите в храната зависи от вашата личен  диета план.

 

Коментари

Коментирай

Отговори

* Име:
* е-мейл: (Не се публикува)
   Уебсайт: (добавете http://)
* Коментар:
Код: