Проектирайте   тренировката си  с някои задължителни  принципи. Ефективните програми за тренировка,   включват  периодизация, специфичност и презареждане, като същевременно се избягва  претренирането. За да си осигурите  успех и резултати с всяко посещение на фитнес залата, вашите тренировки  трябва да бъдат проектирани със следните принципи.

1. Периодизация

Периодизация е термин, използван да се опише разпределението на  тренировъчната  програма  на периоди или фази. Идеята на  периодизацията,  е постоянно да предоставя  нов стимул за трениране  на тялото, за да го принуди  непрекъснато да се адаптира към всеки нов стимул.Ако не му предоставите  нов стимул за трениране, тялото Ви  ще се приспособи към тренировките  и изпълнението, и  няма да продължи да расте, а   в крайна сметка ще намалее. От друга страна, ако му  е предоставен  нов вид стимул  твърде рано, тялото няма да  има достатъчно време да реагира и да се адаптира, и отново  ще намалее.

 Тренираните и напреднали  атлети може да се адаптират  много по-бързо  към  новите  програми и трябва да помислят  за промяната им  по-често.  Начинаещите бодибилдъри пък, могат да продължат да постигат мускулен растеж  за много по-дълго време, използвайки  една и съща тренировъчна  програма. Това е причината, поради която много хора  достигат до "плато" в техните тренировки. Те не се възползват от принципа на    периодизацията.Периодизация се извършва с различна интензивност и обем на тренировките,  през определените  етапи, за да продължат да прилагат  стрес върху тялото.

2. Специфичност

Специфичността  се отнася до  желания резултат. Вие ще  тренирате по различен начин за  изграждане на мускулна маса, отколкото бихте тренирали  за подобряване на производителността. Вие ще тренирате  по различен начин, ако искате да участвате в  маратон, отколкото бихте тренирали ако  играете  футбол. Има различни силни страни, движения и физиологични  изисквания, които трябва да бъдат по-развити в определени дейности от други.Всеки има неща в своите тренировки, които трябва да  се подобрят, независимо дали това е свързано със здравето или  с изпълнението. Една добра тренировъчна програма  е проектирана със  специфичност, като се вземат предвид нуждите и целите на всеки отделен  човек.

3. Презареждане

Винаги се стремете към  подобряване на последната си тренировка. Винаги се насилвайте  да се получи по-добре.Това е най-важният принцип зад всяка тренировъчна  програма. Презареждането  може да се замени думата стимул или стрес в описанието на периодизацията. За да създадете презареждане, тялото Ви  трябва да бъде привикнато ,  да постига  неща, които не е  свикнало. Това предоставя  стрес или шок, върху тялото. Ако но тялото не се дава презареждане, то няма да се адаптира. Ако няма адаптация, няма да има и мускулен растеж -  с  една дума, Вие  няма да видите резултати. Имайте това предвид по време на тренировката  си.

4. Претрениране

Претрениране е когато възниква умора или спад в производителността от прекомерно трениране  и липса на почивка и възстановяване между тренировките. Претренирането може да предизвика   контузии. В повечето случаи, претренирането  е причинено от "твърде много, или твърде скоро", или просто тренировките са  твърде често и не позволяват  на тялото възстановяване. Някои симптоми на претрениране могат да включват:Повишена сърдечна честота в покой; Повишено  кръвно налягане; Намаляване на спортните постижения; Бавно възстановяване след тренировка; Загуба на тегло; Намален апетит; Намалено желание за трениране; Повишена раздразнителност и депресия;  Увеличена честота на  нараняванията.

В заключение

Целият смисъл на тренировките  е да видите резултати. Затова  е необходимо специално да  тренирате за постигане на тези цели, използвайки периодизацията и презареждането, като избягвате претренирането.  Ако е толкова лесно, обаче защо толкова много хора не успяват да постигнат резултатите, които  желаят? Преди тренировка (независимо дали това е първата тренировка, или 10,000 тренировка та) тялото Ви има определено ниво на адаптация. След тренировка където  е постигнато  презареждане, тялото всъщност отива в шок  фаза, и адаптирането  намалява поради стрес  върху тялото. Както бе посочено по-горе, трябва да се постигне презареждане, за да постигнете резултати.

Въпреки това, с течение на времето, тялото се адаптира към стреса и влиза в  това, което се нарича  суперкомпенсираща  фаза. В идеалния случай, Вие ще тренирате отново, до  най-високата точка на тази  фаза. Целта обаче е, не  просто  да предоставите презареждане  на тялото, а  след  това  да позволите  на тялото си  да си почине, за да постигнете  резултатите които желаете. Можете да си представите какво би станало, ако тренирате  отново твърде скоро. Вашето тяло не би имал достатъчно време да се възстанови и адаптацията  ще продължи да намалява. Продължавайки  това прекалено  дълго, узначава да навлезете във фаза на претрениране.

Коментари

Коментирай

Отговори

* Име:
* е-мейл: (Не се публикува)
   Уебсайт: (добавете http://)
* Коментар:
Код: